Składniki – 4 porcje
- 250 g makaronu Tagliatelle
- 200 g boczku wędzonego (pokrojony w drobną kostkę)
- 1 średnia cukinia
- 1 mały por
- 1 łyżka oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 3-4 sztuki suszonych pomidorów
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 250 ml śmietanki 30%
- 3 łyżki mieszanki nasion i orzechów (słonecznik, dynia, pekan itp.
Przygotowanie
Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie z opisem na opakowaniu, najlepiej al dente. Na dużej patelni rozgrzać oliwę i zeszklić pokrojonego w plasterki pora. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać i odłożyć na talerz. Na patelni usmażyć boczek, dodać pokrojoną w kostkę cukinię i smażyć aż cukinia zmięknie. Wrzucić na patelnie odłożonego wcześniej pora z czosnkiem, pokrojone drobno suszone pomidory, dodać śmietankę i natkę pietruszki. Całość zagotować, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać ugotowany makaron i wymieszać. Danie podawać posypane mieszanką nasion i orzechów (opcjonalnie).