Deprecated: Korzystanie z wp_make_content_images_responsive uznawane jest za przestarzałe od wersji 5.5.0! Zamiast tego użyj wp_filter_content_tags(). in /home/salomon/ftp/dietetyka/wp-includes/functions.php on line 4777

Deprecated: Korzystanie z wp_make_content_images_responsive uznawane jest za przestarzałe od wersji 5.5.0! Zamiast tego użyj wp_filter_content_tags(). in /home/salomon/ftp/dietetyka/wp-includes/functions.php on line 4777

Deprecated: Korzystanie z wp_make_content_images_responsive uznawane jest za przestarzałe od wersji 5.5.0! Zamiast tego użyj wp_filter_content_tags(). in /home/salomon/ftp/dietetyka/wp-includes/functions.php on line 4777

Deprecated: Korzystanie z wp_make_content_images_responsive uznawane jest za przestarzałe od wersji 5.5.0! Zamiast tego użyj wp_filter_content_tags(). in /home/salomon/ftp/dietetyka/wp-includes/functions.php on line 4777

Deprecated: Korzystanie z wp_make_content_images_responsive uznawane jest za przestarzałe od wersji 5.5.0! Zamiast tego użyj wp_filter_content_tags(). in /home/salomon/ftp/dietetyka/wp-includes/functions.php on line 4777

Współpraca indywidualna z pacjentami

Współpraca indywidualna z pacjentami:

  • choroby górnego i dolnego odcinka przewodu pokarmowego (refluks żołądkowo-przełykowy, choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy, zapalenie trzustki, stłuszczenie wątroby, zespół jelita nadwrażliwego, choroba Leśniowskiego-Crohna, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, zaparcia nawykowe i atoniczne)
  • alergie i nietolerancje pokarmowe (diety eliminacyjne)
  • schorzenia metaboliczne (otyłość, cukrzyca, insulinooporność)
  • redukcja nadmiernej masy ciała
  • niedowaga – przyrost masy ciała
  • choroby tarczycy (niedoczynność, nadczynność, choroba Hashimoto)
  • kobiety ciężarne, planujące zajście w ciążę i karmiące, zespół policystycznych jajników (PCOS)
  • choroby układu krążenia (miażdżyca, nadciśnienie, hipercholesterolemia)
  • choroby nowotworowe
  • niedobory witaminowo-mineralne
  • dzieci w wieku przedszkolnym i szkolnym (niejadki i jedzące w nadmiarze)
  • osoby zdrowe chcące zmienić swój styl życia, dbające o swój wygląd i dobre samopoczucie

PRZEBIEG WIZYTY

1. Jak przygotować się do wizyty

Na pierwszej i na kolejnych wizytach wykonujemy profesjonalną analizę składu ciała metodą bioimpedancji elektrycznej za pomocą urządzenia TANITA model MC-780.

TANITA BC-1000 umożliwia pomiar wszystkich najważniejszych komponentów składu ciała:

  • Masy ciała w kg
  • Masy tkanki tłuszczowej w %
  • Masy tkanki tłuszczowej w kg
  • Masy tkanki mięśniowej w %
  • Masy tkanki mięśniowej w kg
  • Masy minerałów kostnych w kg
  • Całkowitej zawartości wody w organizmie w %
  • Całkowitej zawartości wody w organizmie w kg
  • Wieku metabolicznego
  • Wskaźnika trzewnej tkanki tłuszczowej
  • PPM – podstawowej przemiany materii (BMR)
  • Indeksu masy ciała BMI
  • Masy mięśni szkieletowych w kg
  • Masy tkanki beztłuszczowej w kg
  • DCI – dziennego zapotrzebowania na kalorie
  • wykonywać intensywnych ćwiczeń fizycznych przez około 12 godz.
  • spożywać napojów czy pokarmów przez około 2 godz.
  • spożywać alkoholu przez 48 godz.

Badaniu mogą być poddane osoby dorosłe w wieku 18-99 lat oraz dzieci w wieku od 5 lat. Jednak w przypadku dzieci, wykonywany jest jedynie pomiar masy ciała oraz procentowej zawartości tkanki tłuszczowej.

Pomiar zawartości tkanki tłuszczowej oraz wody w organizmie nie może być przeprowadzany u osób z wszczepionym rozrusznikiem serca, kobiet w ciąży i osób z padaczką. U tych osób wykonywany jest tylko pomiar masy ciała. Pomiar odbywa się w ubraniu, ale na bosych stopach.

Na pierwszą wizytę należy zabrać ze sobą:

  • minimum trzydniowy jadłospis: wypite napoje oraz posiłki i przekąski zjedzone w ciągu ostatnich trzech dni – dwa dni powszednie i jeden dzień z weekendu (pobierz dzienniczek żywieniowy)
  • aktualne badania laboratoryjne

informacje dotyczące przyjmowanych leków i suplementów diety oraz ewentualnych alergii i nietolerancji pokarmowych

2. Przebieg pierwszej wizyty

  • czas trwania pierwszej wizyty to około 45-60 minut
  • wykonanie pomiarów antropometrycznych takich jak: wzrost [cm], obwód talii [cm], obwód brzucha [cm] i obwód bioder [cm]
  • wykonanie analizy składu masy ciała (BIA) urządzeniem firmy TANITA MC-780 analiza wyników badań laboratoryjnych
  • analiza dotychczasowego sposobu żywienia i zwyczajów żywieniowych
  • przeprowadzenie szczegółowego wywiadu zdrowotnego (chorób współistniejących, aktywności fizycznej, wykonywanej pracy, trybu życia, narażenia na stres)
  • na podstawie analizy wywiadu 24- godzinnego wskazanie błędów żywieniowych
  • ustalenie planu żywieniowego oraz celu do osiągnięcia
  • udzielenie odpowiedzi na pytania nurtujące pacjenta

3. Druga wizyta – odbiór diety

Podczas drugiej wizyty (około tygodnia po pierwszym spotkaniu) pacjent otrzymuje indywidualny 14 – dniowy plan żywieniowy. Opracowany jadłospis posiada dokładnie rozpisane posiłki, gramatury produktów oraz miary domowe (np. szklanka, łyżka, sztuka) wszystkie niezbędne przepisy oraz listę produktów, które są potrzebne by stworzyć zdrowe i smaczne posiłki. Pacjent otrzymuje również zalecenia żywieniowe dotyczące schorzenia oraz listę produktów zalecanych i przeciwwskazanych. Jeśli istnieje taka potrzeba rozpisana zostanie również suplementacja.

4. Wizyta kontrolna

Wizyta kontrolna odbywa się po 4-6 tygodniach stosowania diety, trwa około 30 minut. Spotkanie ma na celu sprawdzenie efektów stosowanej diety i przestrzegania zaleceń dietetycznych. Na wizycie ponownie wykonana zostanie analiza składu ciała oraz kontrola parametrów biochemicznych krwi. Udzielone zostaną również odpowiedzi na pytania pacjenta tak aby udoskonalić założenia stosowanej diety i wyeliminować ewentualne błędy żywieniowe. Ustalone zostaną również kolejne cele dietoterapii.