ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI – LOW FODMAP

Składniki - 25 sztuk
  • ¾ szklanki/165g masła, zmiękczonego
  • ¾ szklanki brązowego cukru
  • 1/2 szklanki/170g melasy
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 3 i 1/2 szklanki mąki bezglutenowej *
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka mielonego imbiru
  • 1/2 łyżki mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki soli

*gotowej mieszanki lub własnej np. 50 g mąki ryżowej + 50 g mąki kukurydzianej + 30 g mąki ziemniaczanej + 30 g mąki kokosowej

Przygotowanie

W dużej misce za pomocą ręcznego miksera ubij masło, brązowy cukier i melasę na puszystą masę. Dodaj jajko i wanilię i ubijaj, aż się dokładnie połączą. W drugiej misce wymieszaj mąkę, przyprawy, sodę oczyszczoną i sól. Z mikserem włączonym na niskie obroty do mokrej masy, powoli dodawaj suche składniki. Przygotowane ciasto podziel na pół i utwórz dwa krążki. Zawiń każdy w folię i schłódź przez około 2 do 3 godzin. Rozgrzej piekarnik do 180°C i wyłóż dwie blachy papierem do pieczenia. Umieść jeden krążek ciasta na lekko posypaną mąką powierzchnię i rozwałkuj do grubości 0,5 cm. Wytnij ciastka za pomocą foremek do pierników i przenieś na blaszkę do pieczenia. Piecz przez 9 do 10 minut, aż lekko się podniosą i zarumienią. Ciastka należy schłodzić do całkowicie ostygnięcia przed przełożeniem do pojemnika. Po ostudzeniu przechowuj pierniczki w zamkniętym pojemniku lub puszce.

Agnieszka Salomon

Agnieszka Salomon

Nazywam się Agnieszka Salomon. Posiadam stopień naukowy doktora nauk o zdrowiu, dyplom z zakresu żywienia człowieka i dietetyki oraz psychodietetyki.