SAŁATKA Z BAKŁAŻANA

Czas przygotowania: 50 minut
Ilość porcji: 6

Składniki:

  • 1kg bakłażana
  • 125 ml oliwy z oliwek
  • 1 cebula – drobno posiekana
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu
  • 4 ząbki czosnku – przeciśniętego przez praskę
  • 800 g pomidorów z puszki w kawałkach
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki posiekanej mięty
  • 150 g jogurtu greckiego
  • 25g prażonych orzechów piniowych

Przygotowanie:

  1. Bakłażana pokrój na 2 cm kawałki. Umieść bakłażana na druszlaku, posyp solą, wymieszaj i odstaw na 30 minut. Następnie wypłucz bakłażana zimną wodą i osusz papierowym ręcznikiem.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż bakłażana na złoty kolor. Usmażonego bakłażana odsącz z tłuszczu na papierowym ręczniku.
  3. Na patelni ponownie rozgrzej 2 łyżki oliwy i podsmaż cebulę, następnie dodaj cynamon, 2 ząbki wyciśniętego czosnku i gotuj przez 2 minuty.
  4. Dodaj pomidory, bakłażana i gotuj na małym ogniu bez przykrywki 1h lub do czasu, aż woda z warzyw odparuje.
  5. Posyp warzywa kolendrą i natką pietruszki. Wymieszaj całość i włóż do lodówki.
  6. Dwie łyżki oliwy wymieszaj z sokiem z cytryny. Dodaj 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę oraz posiekaną miętę. Wymieszaj wszystko z jogurtem.
  7. Sałatkę podawaj z jogurtowym sosem, posypaną prażonymi orzeszkami pinii.
Agnieszka Salomon

Admin

Nazywam się Agnieszka Salomon. Posiadam stopień naukowy doktora nauk o zdrowiu, dyplom z zakresu żywienia człowieka i dietetyki oraz psychodietetyki.