MAKARON Z CUKINIĄ, BOCZKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI

Składniki – 4 porcje

  • 250 g makaronu Tagliatelle
  • 200 g boczku wędzonego (pokrojony w drobną kostkę)
  • 1 średnia cukinia
  • 1 mały por
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 sztuki suszonych pomidorów
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 3 łyżki mieszanki nasion i orzechów (słonecznik, dynia, pekan itp.

Przygotowanie

Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie z opisem na opakowaniu, najlepiej al dente. Na dużej patelni rozgrzać oliwę i zeszklić pokrojonego w plasterki pora. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać i odłożyć na talerz. Na patelni usmażyć boczek, dodać pokrojoną w kostkę cukinię i smażyć aż cukinia zmięknie. Wrzucić na patelnie odłożonego wcześniej pora z czosnkiem, pokrojone drobno suszone pomidory, dodać śmietankę i natkę pietruszki. Całość zagotować, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać ugotowany makaron i wymieszać. Danie podawać posypane mieszanką nasion i orzechów (opcjonalnie).

Agnieszka Salomon

Admin

Nazywam się Agnieszka Salomon. Posiadam stopień naukowy doktora nauk o zdrowiu, dyplom z zakresu żywienia człowieka i dietetyki oraz psychodietetyki.