CHOROBA REFLUKSOWA ZALECENIA

W wielu publikacjach naukowych znajdziemy potwierdzenie zależności pomiędzy dietą i stylem życia, a występowaniem choroby refluksowej przełyku. Modyfikacja diety w znaczącym stopniu może przyczynić się do zmniejszenia objawów choroby i uzupełniać postępowanie farmakologiczne. Poniżej kilka zasad, których powinna przestrzegać osoba zmagająca się z chorobą refluksową:

  1. Jedz 5-6 małych objętościowo posiłków w ciągu dnia. Pamiętaj o zachowaniu regularnych odstępów czasowych pomiędzy posiłkami.
  2. Zrezygnuj ze smażenia na głębokim tłuszczu. Zalecane techniki kulinarne to: gotowanie, duszenie, gotowanie na parze, pieczenie w folii.
  3. Unikaj produktów, które nasilają u Ciebie objawy. Do produktów, które zaleca się unikać należy: kawa i mocna herbata, mięta, owoce cytrusowe i soki z tych owoców, czekolada i wyroby czekoladowe, pomidory i sosy pomidorowe, koncentraty, produkty i potrawy tłuste, smażone oraz ostro przyprawione, alkohol i napoje gazowane.
  4. Jedz w spokoju.
  5. Nie przyjmuj pozycji leżącej zaraz po jedzeniu.
  6. Nie jedz bezpośrednio przed snem. Ostatni posiłek spożywaj przynajmniej 2 h przed snem.
  7. Śpij z lekko uniesioną głową.
  8. Stres oraz niewłaściwa dieta sprzyja występowaniu dolegliwości refluksowych.
  9. Bądź aktywny fizycznie. Otyłość brzuszna wzmaga objawy choroby.
  10. Zrezygnuj palenia i spożywania alkoholu.
  11. Unikaj żywności przetworzonej.
  12. Prowadź dzienniczek żywieniowy, który umożliwi Ci zidentyfikowanie produktów i potraw, które wywołują objawy. Pamiętaj, iż reakcja organizmu na określone pokarmy jest indywidualna.
Agnieszka Salomon

Admin

Nazywam się Agnieszka Salomon. Posiadam stopień naukowy doktora nauk o zdrowiu, dyplom z zakresu żywienia człowieka i dietetyki oraz psychodietetyki.