BUDDHA BOWL

Składniki – 2 porcje

½ szklanki suchej komosy ryżowej
¾ szklanki ugotowanej ciecierzycy, może być też ze słoika
1 marchew
3-4 sztuki pieczarek
1 dojrzałe awokado
1 łyżeczka papryki wędzonej
½ łyżeczki oregano
2 garści liści szpinaku
1 łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego z 1-go tłoczenia
1 łyżeczka soku z cytryny
sól, pieprz do smaku
dowolny sos np. winegret, miodowo-musztardowy

Przygotowanie

Komosę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Po ugotowaniu dodajemy sok z cytryny i odstawiamy do ostygnięcia. Ciecierzycę podprażamy na suchej patelni, dodajemy wędzoną paprykę. Marchew kroimy na cienkie słupki. Pieczarki kroimy na cienkie plastry i grillujemy, dodajemy oregano. Do głębokiej miski wkładamy szpinak, komosę, pieczarki, marchewkę, awokado pokrojone w plastry. Na środku między warzywami dodajemy ciecierzycę. Doprawiamy do smaku. Polewamy dowolnym sosem.

Smacznego!

Agnieszka Salomon

Admin

Nazywam się Agnieszka Salomon. Posiadam stopień naukowy doktora nauk o zdrowiu, dyplom z zakresu żywienia człowieka i dietetyki oraz psychodietetyki.